Foto: Markus Hjortsman

Akut läge för skånska lantbrukare

Publicerad

Den varma sommaren glädjer många men för skånska lantbrukare betyder det hårda tider. Torkan har lett till förstörda skördar och foderbrist. Nu kan lantbrukarna tvingas slakta djur i förtid.

– Att slakta djuren är det absolut sista scenariot man vill ha, får vi 150 mm regn nu och en bra skörd nästa gång hjälper det kanske upp i slutändan men att det blir problem för oss den saken är klar, säger Christer Danielsson som är lantbrukare i Skåne.

Han driver gården Larsbo tillsammans med sin son och har cirka 1000 djur. Likt de flesta andra lantbrukare i Skåne och Sverige är det kritiskt läge då den andra skörden på året i princip torkat bort.

– Även om vi skördar det vi har så är det en tredjedel av vad vi behövt, säger Christer Danielsson.

Konsekvenserna av foderbristen visar sig redan genom växande köer hos slakterierna. Det innebär i sin tur ett överskott av kött, vilket sätter lantbrukarna i en tuff ekonomisk sits. Samtidigt betyder många förtidsslaktade djur att det på lång sikt kommer finnas ett underskott av svenskt kött.

– Då kommer man importera mer från utlandet och vi kommer ha det svårt att ta oss tillbaka på marknaden igen, ska man ta det till sin ytterlighet innebär det konkurs.

Christer Danielsson tror att de kan klara sig till april som det är nu, genom att använda alternativa foder och spannmål. Skulle det bli en till säsong av torka ser situationen mörkare ut.

– Då blir det utslaktning det är ingen tvekan, då finns det inget alternativ, en halvering av djurbeståndet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.