Nu måste vatten skickas med tankbilar från Simrishamns tätort för att vattentrycket i Kivik och Lunnamöllan ska hållas uppe. Foto: Lenke Morath/Pontus Lundahl/TT

Vatten skickas med tankbil till de mest behövande områdena

Uppdaterad
Publicerad

Det råder vattenbrist och bevattningsförbud på delar av Österlen. Nattetid bussas nu vatten i tankbilar – från Simrishamn till Kivik och Lunnamöllan – för att vattentrycket ska kunna hållas uppe.

– Det är den absolut sista utvägen, säger Johan Nyholm avdelningschef på drift och underhåll på Österlen VA, ansvariga för vattnet i Simrishamn.

Man räknar med att behöva fortsätta skicka vatten på tankbilar åtminstone fram till och med nästa vecka.

Se klippet för att höra de boende berätta om vattenbristen och de återkommande bevattningsförbuden.

Lågt grundvattenbestånd och mycket turism

– Vi har dåligt med vatten i Simrhishamns kommun. Grundvattnet har inte fyllts år på många, och dessutom har vi pandemin och många turister i Sverige som kommer till Österlen. Det är jättetrevligt, men vårt system är inte byggt för den folkmängden, säger Johan Nyholm.

Få tips på ur man kan dra in på sin vattenförbrukning av Fredrik Vinthagen på svenskt vatten i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.