Akutmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Lund. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Akutläkare i Lund hotar med uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Stress, för många patienter, långa veckor och dålig arbetsmiljö. Sådan är situationen för läkarna på akutmottagningen på SUS i Lund. Ett resultat av landstingsbudgeten enligt skyddsombudet på mottagningen.

– Hälften av de fasta läkarna här överväger att säga upp sig, säger läkaren Essi Sundblom, skyddsombud och läkare på SUS.

Läkarna får allt oftare hoppa in på jourpass som de egentligen inte ska ta, och arbetsveckorna blir längre och tyngre enligt Essi Sundblom.

Region Skånes ekonomi

– Det beror på politiska belsut om besparingar i landstingsbudgetens, säger hon.

Redan i år har sex läkare sagt upp sig för att hitta jobb på andra arbetsplatser. I dag finns 25 fasta läkare på akuten – år 2008 fanns 40, något som hotar patientsäkerheten.

Dessutom berättar Essi Sundbom att akuten får fler och fler patienter som ligger kvar eftersom de inte hänvisas vidare till andra avdelningar. Det uppstår en överbeläggning.

Eva Thorén Todoulos, chef för akutdivisionen på SUS, menar att den ansträngda situationen på akuten inte i första hand beror på landstingets lagda budget.

– Vi har fått den budget vi har fått, säger hon.

Den ansträngda situationen beror i stället på att flera läkare är borta av olika anledningar, främst på grund av utbildningar.

– Och det akuta problemet just nu är att hitta fullgoda ersättare till dessa, säger Eva Thorén Todoulos.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Skånes ekonomi

Mer i ämnet