Frågetecken kring sjukvård ska rätas ut

Uppdaterad
Publicerad

I kväll samlas personalen på SUS med regionpolitiker för att att prata om vad som egentligen händer med Skånes sjukvård. Politikerna menar att deras budskap blivit missuppfattade.

Kritiken mot besparingarna inom region skånes sjukvård har varit hård i år men politikerna menar att det mesta av oron beror på kommunikationsmissar.

Under tisdagskvällen samlades personalen därför till ett stort informationsmöte.

Region Skånes ekonomi

Bakgrunden till kvällens möte är den kraftiga kritiken mot besparningarna inom sjukvården för nästa år. Personal har länge larmat om en ohållbar arbetssituation där patientsäkerheten sätts på spel varje dag på grund av vårdplatsbrist och anställningsstopp.

”Vårt budskap har filtrerats bort”

Men regionledningen har istället talat om att besparingar i själva verket är effektiviseringar. Anledningen till den stora oron har varit missförstånd och dålig kommunikation.

– Jag har förstått att vårt budskap har filtrerats bort och att det har hetat någonting annat när det har nått golvet. Det är inte bra. Vi måste bli tydligare i vår kommunikation, sa regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) i en intervju med Sydnytt samma dag som budgeten för 2013 klubbades.

Men Eva Lenander, sjuksköterska, håller inte med om Pia Kinhults beskrivning.

– Det är inga kommunikationsmissar, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Skånes ekonomi

Mer i ämnet