Personalen i akutsjukvården kommer att príoriteras vid covid-vaccieringen, meddelade Skånes hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Lundbom på måndagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Akutpersonal prioriteras vid vaccinering mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Personalen i akutsjukvården kommer att prioriteras, när Region Skåne tar nästa steg i vaccineringen mot covid-19. Regionen går därmed emot Folhälsomyndighetens rekommendation.

Trycket på Skånes akutmottagningar är just nu stort, samtidigt som sjukfrånvaron är hög. Därför beslutade Region Skåne vid ett extra koncernledningsmöte på måndagen att prioritera denna grupp i den fortsatta covid-vaccineringen.

Går emot FHM

Regionen går därmed emot Folkhälsomyndigheten, som sagt att det som kallas fas två av vaccinationerna, som inkluderar sjukvårdspersonal, kan komma igång i februari.

Men i Region Skåne ska olika prioriteringsgrupper vaccineras parallellt. Först ut bland vårdpersonalen blir de som arbetar inom akutsjukvård – såväl akutmottagningar och akutvårdsavdelningar som intensivvård, infektionsavdelningar, ambulansverksamhet och viss verksamhet inom primärvården.

Om ett par veckor

– Det är en viktig nyckelgrupp för att kunna vårda covidpatienter och de svårast sjuka på våra sjukhus. Nu riggar vi för att ligga steget före och ha en plan för att snabbt komma igång med vaccineringen när vaccinet anländer till Sverige i allt större volymer, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Lundbom. 

Målet är att vaccinering av akutvårdpersonal ska ha startat om ett par veckor. 

– Vi kommer att vaccinera olika prioriteringsgrupper parallellt för att få största möjliga effekt så fort som möjligt. Vi måste bryta den stigande kurvan och minska belastningen på en hårt ansträngd akutsjukvård, säger Pia Lundbom i ett pressmeddelande.

Statsepidemiolog Anders Tegnell ser dock inga problem med Skånes beslut.

– Man måste vara praktisk och göra anpassningar, säger han till Dagens Nyheter.

Fortsätter på boenden

Den 27 december startade vaccineringen av sköra äldre och personal på särskilda boenden i Skåne. Hittllls har runt 1 400 personer vaccinerats med en första dos. 

Vaccineringen på äldreboenden fortsätter med det tidigare godkända Pfizer-vaccinet. Akutpersonalen kommer att vaccineras med de nya leveranserna av Modernas vaccin, som väntas komma i slutet av veckan.

Även Västra Götalandsregionen och Region Stockholm vill att vaccinering av sjukvårdspersonal inleds innan den högst prioriterade gruppen, inom äldreomsorg och på äldreboenden, är färdigvaccinerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.