Vindkraftverket som brann i Ystad var 21 år gammalt. Foto: Johan Nilsson/TT

Åldrande vindkraftverk ett växande problem: ”Livslängd på 25 år”

Uppdaterad
Publicerad

Natten till torsdagen fattade vindkraftverket utanför Ystad eld och vingarna slungades iväg ut över åkern. En oklar olycka med ett över 20 år gammalt kraftverk – en ålder som en del av landets vindsnurror börjar närma sig.

– Det är oklart hur det kunde hända, säger Björn Fahlgren som är vd på Varbergsortens Elkraftsbolag – ägaren till snurran.

– Jag kan se att service gjordes den 20 april. Det är ju bara tre veckor sedan, säger han till TT.

Det aktuella vindkraftverket är nu 21 år gammalt. 

– Vi hade väl en förhoppning – innan den brann ner – att driva vidare betydligt längre med rätt underhåll. 

Nära pensionsålder 

Men den nedbrunna snurran i Ystad börjar enligt Energimyndighetens sätt att räkna dock närma sig pensionsåldern. 

– När vi gör scenarion utgår vi från en 25-årig livslängd, säger Fredrik Svartengren, chef vid enheten elproduktion och samhälle på Energimyndigheten, som tillägger att livstid i grunden är en ekonomisk fråga. 

Söka nya tillstånd 

Nu står man på många håll inför en generationsväxling, då många vindkraftverk enligt myndigheten snart behöver bytas ut. 

– Det finns en hel del platser där man tidigt byggde vindkraft och där det börjar närma sig en repower, att man behöver ersätta gamla verk med nya, säger han och fortsätter:

– Om man ska byta ut verk så kommer man också behöva nytt tillstånd och en ny kommunal tillstyrkan. Bara för att man en gång haft det så är det ingen garant för ett nytt. 

TT: Kan äldre vindkraftverk utgöra en säkerhetsrisk? 

– Det är klart att äldre saker behöver kontroll och underhåll. Verksamhetsutövaren har ett ansvar för egenkontroll av sitt verk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Mikael Nilsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.