Foto: Pontus Lundahl/TT

Äldre drabbas hårdast av hettan i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Centralsjukhuset Kristianstad ser ett något ökat tryck med äldre som påverkas av värmen. Det påverkar ändå både ambulanser och akutmottagningen. Samtidigt finns det vissa problem med antalet vårdplatser i Skåne.

Det är ännu inga stora förändringar, men akuten i Kristianstad såg förra helgen en viss ökning av äldre patienter som mått dåligt av hettan. Flera hade symptom som yrsel, tryck i bröstet och trötthet. Läkarna hade i vissa fall svårt att omedelbart bedöma om det berodde på uttorkning eller betydligt mer allvarliga sjukdomar som stroke eller hjärtinfarkt.

Äldre ska dricka 1,5 liter mer vatten

På SUS i Malmö upplever man att kommunala boenden, hemtjänst och mobila sjukvårdsteam gör vad de kan för att äldre ska klara värmen. Rekommendationen är att äldre personer ska dricka cirka 1,5 liter vatten utöver det man dricker normalt sett.

Sedan 2014 finns det ett varningssystem och en beredskapsplan för hur information om värmeböljor ska spridas till all sjukvård i Region Skåne. Om SMHI skickar ut varning om höga temperaturer ska Region Skånes tjänsteman i beredskap sprida information till sjukvården. Det görs via de kanaler som används vid andra händelser där information måste ut snabbt.

Problem med vårdplatser

Den här sommaren har Region Skåne i stort sett samma antal vårdplatser öppna som ifjol.

– Jag har inte fått information om att värmen har påverkat sjukvården i stort hittills i sommar. Men vi har vissa problem med antalet tillgängliga vårdplatser i Skåne. Fast vi samverkar regionalt kring detta och har dagliga vårdplatskonferenser där alla förvaltningar deltar och där lediga vårdplatser kan fördelas, säger Henrik Bucht som är tjänsteman i beredskap vid Region Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.