Tre äldre har smittas på ett särskilt boende i Staffanstorp. Även personal har smittats, och nu har en omfattande testning har nu inletts av boende och personal. Foto: SVT/TT

Äldre och personal smittade på boende i Staffanstorp

Uppdaterad
Publicerad

På ett äldreboende i Staffanstorps kommun har flera äldre och anställda smittats av covid-19. Kommunen har nu satt in åtgärder för att stoppa spridning. 

Det handlar om tre äldre som smittas på ett särskilt boende. En omfattande testning har nu inletts av de äldre och personalen. I väntan på provsvaren, får de boende vara i karantän i sina lägenheter, skriver kommunen på sin hemsida.

– De smittade äldre mår förhållandevis bra, och en i personalen har tillfrisknat, säger Leila Misirli, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen, till SVT Nyheter.

Bemanningen utökad

Bemanningen på avdelningarna har nu utökats, och man har också ökat ut användningen av skyddsutrustning.

– Vår högsta prioritering är nu är att säkerställa säker vård och förhindra vidare smittspridning. Att anhöriga hålls informerade ligger också högt upp på prioriteringslistan, säger Daniel Bevréus, verksamhetschef på boendet. 

Oklart hur smittan kom in

– Från kommunens sida har vi nu en daglig kontakt med boendet, för att säkerställa att de vidtar alla de åtgärder som är möjliga för att förhindra ytterligare spridning av smittan. Hittills ser vi att de har agerat snabbt och kraftfullt, och tagit hjälp av Region Skåne i arbetet, säger Leila Misirli.

Staffanstorp var ju tidigt ute med skyddsvisir och besöksförbud i äldreomsorgen. Ändå har smittan kommit in. Vet ni hur?

– Vi vet inte i dagsläget men ska ha ett möte med Smittskydd Skåne under torsdagen. Kanske vet vi mer efter det, säger Leila Misirli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer