Arkivbild på äldre person Foto: Johanna Norin, TT

Äldre över 80 år ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Färre personer ska försörja allt fler äldre i framtiden. Den slutsatsen drar Stockholms handelskammare, som räknat ut att andelen äldre över 80 år ökar kraftigt under de kommande åren och kostnaderna för äldre ökar mest i Lund.

Vi människor lever längre och samtidigt ökar andelen äldre. När den stora generationen 40-talister nu närmar sig 80-årsåldern ökar också kostnaderna för äldrevård och boenden påtagligt.

-I grunden är det en fantastisk utveckling att vi blir äldre, men det kommer också med utmaningar, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk chef vid Stockholms Handelskammare.

Sämre försörjningskvot

En stor majoritet av kommunerna kommer att få en sämre försörjningskvot, alltså hur många människor som arbetar i förhållande till de som ska försörjas.

Det spås sätta stor press på landets större kommuner.

-Färre personer kommer att behöva försörja allt fler. Särskilt betungande för blir det för de kommuner och regioner som redan står med stora kostnader.

Dyrast i Uppsala och Lund

Eskilstuna och Halmstad har en sämre försörjningskvot än rikssnittet trots sin storlek. Det beror på att kommunerna i lägre grad än andra har en befolkning i arbetsför ålder.

-Vi ser också att Uppsala och Lund får en ökande andel äldre vilket gör att deras kostnader för boenden och äldreomsorg kommer att öka mest av alla Sveriges kommuner med 100 000 invånare, säger Daniella Waldfogel.

Ställer stora krav

De kommande åren gäller det därmed för kommunerna att skapa ökade förutsättningar för tillväxt, och att ännu fler i arbetsför ålder kommer i arbete.

Det kommer också kräva effektiviseringar i vård och omsorg och en ökad grad av digitalisering.

-Vi kommer att behöva fler äldre- och trygghetsboenden, kostnader för hemtjänst kommer att öka, och kompetensbehovet i den här sektorn kommer vara mycket stort, säger Daniella Waldfogel, och fortsätter:

-För att lösa en del av personalbehovet behöver öppenheten för teknik och innovation öka ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer