Ernst Dahl, till vänster, är upprörd över att hans bror Bengt tvingas frysa i sin lägenhet. Foto: Hans Larsson

Äldre på serviceboende i Lund saknar värme

Uppdaterad
Publicerad

På serviceboendet på Stora Södergatan i Lund har personalen gått runt i fem år och frusit. Innetemperaturen är låg även hos de boende, och nu har anhöriga fått nog.

– Jag är förbannad helt enkelt. Jag kan inte smälta att man på ålderns höst ska sitta och frysa, säger Ernst Dahl vars 83-årige bror Bengt har en lägenhet i huset.

Ernst Dahl konstaterar att  innetemperaturen ofta kryper under 19 grader.

– Elementen är iskalla. Det finns ingen värme någonstans, säger han när SVT Nyheter Skåne kommer på besök.

TV: Se hela inslaget här

”Klär in honom som en mumie”

Bengt Dahl är CP-skadad sedan födseln och efter en stroke för några år sedan sitter han i rullstol. Stillasittandet gör att han fryser ännu mer.

– Man klär ju in honom som en mumie. När jag kom i går, satt han insvept i filtar och allt som kunde värma honom, säger Ernst Dahl.

Bengt själv nickar och intygar att han fryser.

Huset som boendet ligger i ägs av PP Fastigheter. Det har haft flera förvaltare de senaste åren, och Ernst Dahl har klagat på kylan hos dem – men utan resultat.

Lunch med jackan på

Även personalen lider av ylan.

– När det är som kallast har jag fått sitta med jacka på och äta lunch, säger stödassistenten Fia Ajrovska.

Hennes chef Agneta Eklund-Jönsson har i fem års tid kämpat för en förbättring. Under tiden har hon tvingats köpa in filtar och element för en ansenlig summa.

– Extraelementen har kostat 25.000 – 30.000 kronor. Pengar jag fått ta ur budgeten

Ernst Dahl har funderat över vad det är som gör att det inte går att få upp värmen.

– Jag vet inte om det beror på snikenhet att man inte skruvar upp elementen. För de är aldrig riktigt varma.

Nytt fastighetsbolag

Anna-Karin Ilemyr företräder fastighetsbolaget Einar Mattsson som förvaltar huset.

– Vi har besökt både samlingslokalen och lägenheten och konstaterade då att det var kallt. Efter det har vi gjort justeringar i en undercentral, luftat element och sänkt ventilationsflödet, som har stått för högt, säger hon.

– Vi har bara haft förvaltningen sedan årsskiftet. Under den tid som gått sen dess har vi fått två anmälningar, och de har hanterats skyndsamt i båda fallen, säger hon.

SVT Nyheter Skåne har också sökt fastighetsägaren PP Pension Fastigheter för en kommentar, men ingen därifrån har velat ställa upp för intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.