Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet visar Simon Göransson, sjuksköterska på Lindgården, upp vad som finns i boendets ”lustkorg”. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Äldreboendet Lindgården i Broby satsar på sexleksaker

Uppdaterad
Publicerad

Det ska inte vara tabu att prata om äldres sexualitet, tycker verksamhetschefen Liselotte Nilsson Klang på det särskilda boendet Lindgården i Broby. Flera knepiga incidenter ledde till att hon drog i gång ett projekt om sexuell hälsa på arbetsplatsen.

– Att ha en god sexuell hälsa tillhör vårt grundbehov, säger Liselotte Nilsson Klang.

I videoklippet får du se vad som finns i äldreboendets ”lustkorg”.

Det handlade om boende som inte upplevde att de kunde vara i fred på sina rum utan att personalen klampade in. Ett par bokade hotell för att kunna fortsätta ha ett samliv.

Det handlade också om att recept på potensmedel automatiskt sades upp när patienter flyttade till äldreboende och om boende som onanerade offentligt.

”Vi är inte en ålder”

Nu kan personalen vara behjälplig med att beställa hem sexleksaker till de boende, något som Dagens Nyheter rapporterat om. Till alla rummen finns en ”stör ej”-skylt och nya rutiner kring påknackning har implementerats. Ämnet sexualitet tas upp på välkomstsamtal när nya boende flyttar in och könssegregerade samtalsgrupper om ämnen som ”Min första förälskelse” har startats. Och så jobbar boendet för att recept på till exempel potensmedel inte ska tas bort bara för att patienten flyttar till ett äldreboende.

– Jag tror att samhället måste förändra sitt tankesätt kring det här. Vi är inte en ålder utan enskilda individer, säger Liselotte Nilsson Klang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.