Foto: TT

Ålen fortfarande populär bland skåningar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att att den utrotningshotade ålen är rödlistad är den fortfarande populär i fiskbutikerna. Och särskilt vanlig i kyldisken är den i Skåne.

– Vi kan konstatera att fiskbutikerna fortsätter att sälja den utrotningshotade ålen, säger Inger Näslund som är havs- och fiskeexpert på WWF som genomfört undersökningen.

Enligt Världsnaturfondens rundringning säljer sju av tio tillfrågade fiskbutiker i Sverige ål. Men i Skåne uppgav alla de tio fiskbutikerna som organisationen kontaktat att de säljer ål.

Åtta procent av svenska folket uppger att de ätit ål det senaste året. I Sydsverige är siffran 20 procent.

– Södra Sverige har ju en större tradition att äta ål på julbordet och det starkaste ålfästet är ju helt klart Skåne, menar Inger Näslund.

Ålen är en hotad art och ålfiske är förbjudet i Sverige sedan 1 maj 2007 för fritids- och yrkesfiske. Undantag gäller i dagsläget 210 yrkesfiskare med särskilt tillstånd från Havs- och vattenmyndigheten.

– Vi kan se att försäljningen av ål i livsmedelsbutiker har sjunkit något de senaste åren, men försäljningen i de renodlade fiskbutikerna är konstant, säger Inger Näslund på WWF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.