Ålfisket begränsas i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

EU:s fiskeministermöte har, efter utdragna diskussioner, enats om begränsningar i ålfisket i Östersjön, Nordsjön och Atlanten.

Fiske efter blankål förbjuds under en valfri sammanhängande tremånadersperiod, mellan september och januari.

Beslutet  offentliggjordes under morgonen och nåddes sent under natten, efter två dagars förhandlingar i Bryssel.

Sverige, representerat av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), verkade för att förbudet skulle gälla i alla EU:s vatten – men att Sverige skulle undantas. Det senare kravet, som tvingats fram av oppositionen, drevs motvilligt av Bucht.

Missnöjd minister

Sverige drev linjen att stoppet skulle gälla i alla EU:s vatten och även omfatta fisket av glasål, det vill säga artens yngel.

– Sverige är oerhört kritiskt till att alla inte tar sitt ansvar. För det här fisket som Sverige, Danmark och andra länder bedriver är väldigt marginellt i förhållande till glasålsfisket som sker främst i Medelhavet. Och där blev det ingen reglering, säger Bucht.

– Det här stoppet får en ytterst marginell påverkan på ålens fortlevnad och bestånd.

Perioden avgörande

Naturskyddsföreningen understryker att det har stor betydelse vilken tre månader som Sverige väljer att stoppa fisket. ”Väljer Sverige att bara stänga november till januari, kommer detta inte nämnvärt påverka det svenska fisket”; skriver de.

– Genom Alliansens inspel  försvagades Sverige position i EU-förhandlingarna vilket var mycket olyckligt för utfallet på EU-nivå, säger Naturskyddsföreningens ordförande Karin Lexén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.