Simrishamns kommun flaggar för risk för algblomning. Foto: Johan Nilsson/TT

Badavrådan på flera håll i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Badgäster avråds från att bada på platser i Helsingborg och Scaniabadet i Malmö. Längs stränderna i Ystad och Simrishamn finns risk för algblomning.

På Österlen har badsäsongen varit kall, då temperaturerna legat kring tio grader. Nu rapporteras det även om risk för algblomning längs stränderna i både Simrishamn och Ystad. Simrishamn kommun vill uppmärksamma badgäster på detta.

På Scaniabadet i Malmö har kommunen hissat svart flagg på grund av algblomning och avråder från bad.

– Det är första gången i sommar som vi behöver avråda från bad på Scaniabadet och vi håller ett extra öga på vattnet runt omkring generellt, säger Anders Hansson, ansvarig för strandverksamheten på Malmö Stad.

Kan bero på kalla temperaturer

Västliga vindar på Österlen har gjort att det varit kalla temperaturer och kan även vara en bidragande faktor till risken för algblomning där.

– Om vädret håller sig lugnt och stilla blir det nog ingen större utveckling, säger Jörgen Öberg oceanograf på SMHI.

De råd som gäller när alger befinner sig i vattnet är enligt länsstyrelsen att undvika badande eller onödig kontakt med vatten.

Dålig badkvalité i Helsingborg

De senaste badproverna i Helsingborg har visat höga halter av bakterien e-coli. Det gäller Vikingstrand och Örby ängar norr. Badgäster avråds även här från att bada tills nya prover visar bättre kvalité.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann-Turi Skjevik, oceanograf på SMHI, berättar hur du känner igen bakterierna – och när du ska se upp. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer