Pappa Axel Thott med döttrarna Lycke-Louise och Ella var inte rädda för att bada på Scaniabadet Malmö, trots algblomning. Foto: Bernard Mikulic

Algblomning vid alla Malmös badplatser – avråder från bad

Uppdaterad
Publicerad

Provtagningar har visat på algblomning på alla Malmös stränder och badplatser. På grund av de förhöjda bakteriehalterna avråder kommunen folk från att bada tills vidare.

Vid 16-tiden på tisdagen avrådde Malmö kommun från bad vid samtliga stadens badplatser. Detta efter provtagningar visat på algblomning.

– Om man dricker eller råkar få i sig vattnet kan man få magsjukeliknande symptom. Är man känslig kan man eventuellt få utslag på huden. Det är därför vi avråder, säger Marie Persson, enhetschef för offentlig miljö på gatukontoret i Malmö.

Områden som Klagshamnsstranden, Ribersborg och Västra Hamnen bedöms samtliga visa algblomning och har därför svart flagg. Avrådan från bad gäller tills vidare.

– Förekomsten av algblomning beror på strömmar, vindar och liknande. Så fort vi vet att det har försvunnit meddelar vi det, säger Marie Persson.

Senast i helgen, på lördagen utgick svart flagg på lördagen. Något som senare hävdes på söndagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.