Samtliga varningsskyltar är nu borttagna vid badplatserna. Foto: SVT

Algblomning på flera bad i Malmö – badare varnas

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad avråder tillsvidare från bad på Ribersborgsstranden och Sibbarps badplats på grund av algblomning. Svart flagga är hissad vid badplatserna.
– Man kan få magsjukeliknande symptom om man får i sig vattnet, säger Josefin Levander, kommunikatör på Malmö stad.

Tidigare på lördagsmorgonen när Malmö stad gjorde stickprov i Malmös badplatser upptäckte de algblomning i vattnet. Malmö stad har kommunicerat via skyltar på stranden och sociala medier om att de avråder från bad. Algblomning kan orsaka illamående för den som skulle råka svälja vattnet.

– Man kan få magsjukeliknande symptom om man får i sig vattnet och även få utslag, så det är väldigt otrevligt, säger Malmö stads kommunikatör Josefin Levander.

Alternativa badplatser

Den som ändå vill ta sig ett dopp kan vända sig till andra badplatser.

–  Västra hamnen och Klagshamn ska vara okej, det är badplatser vi rekommenderar om man vill vara kvar i kommunen. Vi tar prover hela tiden och förhoppningsvis varar det här inte så länge, säger Josefin Levander.

Testar kontinuerligt

Just nu tar Malmö stad stickprov varje timme för att följa upp när det är okej att bada igen. Förhoppningen är att algblomningen försvinner med strömmarna i vattnet.

– Det är inget som vi kan ta bort utan det beror helt på hur strömmarna och vindarna rör sig. Det kan vara så att det försvinner redan i morgon men det är svårt att svara på, säger Josefin Levander.

–  Algblomning är vanligt under sommaren. Förra sommaren var det ingen algblomning, men då hade vi tur med stömmarna, säger Josefin Levander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer