Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adilajda Sahuric driver ett konto på sociala medier där hon ”thriftar” möbler, där hon hittar fynd på loppmarknader och designar om dem. Foto: SVT/Hamza Ftouni

Hållbar inredning och ”thrifting” allt mer populärt – skapar nya möbelstilar

Uppdaterad
Publicerad

Fler personer väljer att skapa unika inredningar med återbrukat material och second hand-fynd. Adilajda Sahuric som driver ett ”Do it yourself” konto på sociala medier har på ett fåtal månader fått miljontals visningar och tusentals följare. Hon menar att intresset för ”thrifting” är stort världen över och att det sakta börjar komma till Sverige.

Vad är thrifting?

– Det är att man går till second hand butiker eller olika loppisar där man försöker hitta fynd i form av kläder, möbler eller heminredning. Många av möblerna som man ser har alla en potential att få ett nytt liv och det är det jag brinner för att göra, säger Adilajda Sahuric.

Växande intresse

I länder såsom USA och Spanien har konton på sociala medier med teman ”DIY”, som står för ”Do it yourself”, återvinning och thrifting varit populära länge. Nu ser Adilajda att trenden har börjat växa i Sverige.

– Jag känner att snacket om återvinning har allmänt varit tabubelagt. Nu är det många som hör av sig till mig som vill försöka sig på att göra mina kreationer själva. Det känns som att det börjar bli mer trendigt och accepterat, människor verkar vilja vidga sina vyer kring hållbarhet.

”Responsen har varit otrolig”

Med en passion för att skapa och en utbildning inom textil och design så skapade Adilajda sina egna soffbordsben. Ett klipp som hon la upp på sina sociala medier skulle bli startskottet till att hon nu idag kan livnära sig på sin passion.

– Videoklippet gick viralt. På knappt en och en halv månad hade jag fått uppemot 60 000 nya följare. Det var inte längesen som jag kunde börja betrakta detta som en heltidssyssla men nu kan jag göra det, säger hon.

Se Adilajda Sahuric skapa i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.