Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En hel del demonstranter som är mer eller mindre maskerade” – hör SVT:s reporter från kvällens demonstrationer i området kring Folkets park. Foto: SVT

Demonstrationer mot och för Israels medverkan inför andra semifinalen i ESC

Uppdaterad
Publicerad

Stora demonstrationer mot Israels medverkan i Eurovision song contest har fyllt centrala Malmö och området runt Malmö Arena på torsdagen.

– Jag har aldrig sett så här mycket poliser på samma ställe, säger SVT:s reporter Oskar Jönsson som är på plats.

Tusentals demonstranter marscherade Malmös centrala gator på torsdagen inför den andra semifinalen i den internationella musiktävlingen. Sent på kvällen var fortfarande en större grupp demonstranter närvarande vid bland annat Möllevångstorget.

Polisen var fortsatt på plats med utökade resurser i flera delar av staden. Även poliser från andra länder har rest till Malmö för att assistera.

Eurovision song contest 2024

Tvingades använda pepparsprej

I det stora hela beskriver polisen kvällen som lugn.

En person har gripits misstänkt för grovt brott mot knivlagen. Utöver det fick nio personer omhändertas för att ha stört den allmänna ordningen.

Vid klockan 22 tvingades polisen använda pepparsprej mot demonstranter som försökte ta sig igenom avspärrningarna, skriver Sydsvenskan.

– Det är oklart hur mycket och hur många som blivit träffade. Men det är ingen som varit omhändertagen och sedan lugnade det ner sig och demonstrationståget kunde fortsätta, säger polisens presstalesperson Patric Fors till tidningen.

Marscherade genom staden

Vid klockan 16 intog en pro-palestinsk folkmassa Stortorget för att sedan vandra mot Slottsparken via Triangeln under två timmar. Enligt Malmöpolisen deltog cirka 10 000-12 000 personer i marschen. En något mindre demonstration tog vid klockan 17 i närheten av arenan.

– Det är lugnt och stilla, sa polisen Gunnar Ricknell på eftermiddagen.

Vid midnatt hade större delen av demonstranterna avlägsnat sig från Malmös gator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör demonstranterna i Malmö: ”Viktigt att belysa vad som händer i Gaza”. Foto: SVT

Prio-israelisk manifestation på Davidshallstorg

Från klockan 18 pågick en musikalisk manifestation till stöd för Israels medverkan vid Davidshallstorg. Där samlades drygt 100 personer för att stötta den israeliska delegationen i musiktävlingen.

I samband med sammankomsten har fyra personer avvisats från platsen, rapporterar polisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter på plats vid den pro-israeliska demonstrationen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet