Hör Saman Tondnevis, affärsområdeschefen på Skånetrafiken, berätta om problemen kring spårvagnar i Lund. Foto: SVT

Spårvagnarna i Lund står stilla – alla är trasiga

Publicerad

Samtliga sju nyinköpta spårvagnar i Lund är på reparation. Anledningen är bland annat skador på hjulen som orsakats av kraftiga inbromsningar.

– Det är trafikanter som är ovana vid spårvagnar i Lund och vinterunderlaget som gör att förarna fått göra kraftiga inbromsningar. Dessa har skadat hjulen som nu måste svarvas så de går att använda igen, säger Saman Tondnevis, affärsområdeschefen på Skånetrafiken.

Går inte att laga i Lund

När förarna bromsar kraftigt bildas slipmärken som gör att hjulen låser sig, vilket gör att spårvagnen bara glider fram. Då skapas det hjulplattor som kan orsaka skador på både vagnen och rälsen.

– Det här inget unikt för Lund. Det händer i Stockholm och Göteborg också men tyvärr är det mer än vi förväntade oss, säger Saman Tondnevis.

Ersättningsbussar

Han säger att Skånetrafiken satt in ersättningsbussar på den sträcka som spårvagnen kör.

De vagnar som har lättare tekniska fel repareras på en depå i Lund. Övriga ska skickas iväg.

– Vi letar efter en plats där de kan laga hjulplattorna. Som det ser ut nu kan spårvagnarna komma att skickas utomlands.

I nuläget finns det ingen prognos för hur länge Lund blir utan spårvagnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.