Avbrott på alla tv-kanaler i Skåne den 10 september

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagen den 10 september blir det avbrott på alla tv-kanaler i nästan hela Skåne mellan klockan 10 och 18. Berörda kunder kommer också att behöva göra en ny kanalsökning.

Det är nätoperatören Teracom som lägger om frekvenser i tv-nätet. Alla hushåll i Skåne som tar emot tv via marknätet genom en vanlig tv-antenn påverkas av arbetet. Det gäller både kunder som tittar på fria tv-kanaler och de som har betalabonnemang via Boxer. Enligt Teracom berörs en majoritet av alla skånska hushåll.

Ny kanalsökning

Tittare som använder kabel-tv, satellit eller ip-tv påverkas inte.

Efter omläggningen kommer berörda hushåll behöva göra en ny kanalsökning eller ominstallation av sina tv-mottagare.

Anledningen till avbrottet är att Teracom gör en frekvensomläggning för att frigöra kapacitet på mobilnäten. En sådan har redan gjorts i Sverige men nu är det Danmark och Norge som behöver göra samma omläggning, vilket påverkar frekvensfördelningen även i Sverige.

Samtliga kommuner i Skåne förutom Bromölla, Båstad och Östra Göinge berörs.

Fakta

Tisdagen den 10 september genomför Teracom en omfattande frekvensomläggning från sändare i Skåne. Hushåll som tar emot tv med egen antenn via det digitala marknätet påverkas av förändringarna. Arbetet beräknas pågå mellan klockan 10.00 och 18.00.

Tittare som bor i det berörda området och tar emot tv-sändningar via det digitala marknätet med egen antenn behöver göra en kanalsökning eller ominstallation av sin digital-tv-box efter klockan 18.

Källa: Teracom

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.