Den styrande treklövern får styra med S-budget för tredje året i rad, det stod klart under torsdagens kommunfullmäktige. Foto: Johan Nilsson/TT

Alliansen får fortsätta styra Ystad med S-budget

Publicerad

Oppositionens budget för 2022 klubbades igenom av politikerna i Ystads kommunfullmäktige på torsdagskvällen. Det innebär att treklövern i Ystad, bestående av M, L och KD, för tredje året i rad får styra med en S-budget.

Tillsammans fick S, C, MP, V, oberoende ledamötena Göran Göransson och Lars Toftemar, igenom oppositionens budget med en röst mer än M, L, KD och SD.

Den förre socialdemokraten Lars Toftemar hade vågmästarrollen. Toftemar hade tidigare meddelat att han var beredd att släppa fram treklöverns budget. Men när det väl var dags för omröstning ändrade han sig och röstade för oppositionens budget.

– Jag spelade lite fulspel, det var ju ingen som visste att det skulle gå såhär, säger Lars Toftemar.

S-budget för tredje året i rad

M, L och KD blev minioritetsstyre i Ystad 2018 efter en valteknisk samverkan med SD. Trots styret har treklövern fått dras med oppositionens budget under hela mandatperioden. Första gången var 2018 då SD röstade med oppositionen. Andra gången var när den förre kristdemokraten Göran Göransson valde att rösta på oppositionens budget 2020.

SVT Nyheter har sökt Kristina Bendz (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Ystad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.