Foto: SVT

Alliansen vill flytta ut en operationsrobot

Uppdaterad
Publicerad

Centralsjukhuset i Kristianstad kan få en operationsrobot, om den borgerliga alliansen får som den vill.

– CSK saknar i dag en operationsrobot. Östra Skåne har dessutom stora svårigheter att rekrytera viktig kompetens för att utveckla prostacancervården och andra kirurgiska ingrepp i Östra Skåne, därför behöver vi se över om andra delar av Skåne kan nyttja en robot säger Ulrika Heindorff (M) ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Tidigare har läkare flyttats ut från Skånes universitetssjukhus, Sus, för att operera på andra sjukhus. Nu vill den borgerliga alliansen även flytta ut en operationsrobot. På onsdagen lämnade Allians för Skåne in ett så kallat initiativärende om att robotkapaciteten i länet ska utredas.

Totalt fem robotar

Region Skåne har i dag fem operationsrobotar, där fyra finns på Skånes universitetsjukhus och en på Helsingborgs lasarett.

– Det är av största vikt att hela Skåne har en god kompetens när det kommer till urologi och andra kirurgiska ingrepp. Därför behöver vi grundligt utreda förutsättningarna för att flytta en av operationsrobotarna, säger Gilbert Tribo (L) oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

För drygt ett år sedan flyttades en operationsrobot från Sus till Helsingborg.

– Det har inneburit att Helsingborg har fått en ökad kompetens inom bland annat urologi och andra kirurgiska områden. Min förhoppning är att andra delar av Skåne kan stärkas ytterligare inom den kirurgiska vården, säger Per Einarsson (KD) ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.