Mira, 16, är en av medlemmarna i judiska församlingen i Malmö. Foto: Bernard Mikulic

Mira, 16, vill kunna bära sin davidsstjärna utan rädsla

Uppdaterad
Publicerad

Hotbilden mot judar har ökat i Malmö under de senaste åren, och den judiska församlingen tappar allt fler medlemmar.

16-åriga Mira som är judinna tror att det kan bero på antisemitismen i staden.

– Man vågar inte visa att man är jude, man vågar inte ha på sig sin davidsstjärna. Malmö har blivit känt bland judar för att vara staden där judar inte ska vara, säger Mira.

Mira är född och uppvuxen i Malmö, och en av medlemmarna i den judiska församlingen.

– Judendomen för mig handlar jättemycket om gemenskapen. I Malmö är antalet judar inte högt och därför betyder religionen för mig att hålla ihop, säger Mira.

Vill inte dölja sin religion

Under de senaste åren har vandaliseringen och flera attentat mot både församlingen och synagogan gjort att hotbilden mot judar i Malmö ökat. Enligt ordförande i församlingen så ökar trakasserierna när Israel-Palestinakonflikten blossar upp.

– När jag var ung så upplevde jag inte att jag kände någon hotbild alls. Idag är hotbilden annorlunda, men det har inte bara att göra med att man är jude. Utan det har också att göra med att vi smittas av det som händer i Mellanöstern till exempel. Många av dem som flyttat till Sverige och Malmö kommer ju från Mellanöstern och känner sig kanske kränkta över den politiska situationen där. Men det är ju inte så att vi upplever att vi inte kan gå ut på gatorna och leva här, säger Freddy Gellberg, ordförande i judiska församlingen.

Freddy Gellberg, ordförande i judiska församlingen i Malmö. Foto: Bernard Mikulic

Färre barn på judiska förskolan

Men Mira vill inte dölja att hon är judinna. Hennes pappa överlevde Förintelsen och för henne är det viktigt att visa vem hon är. Hon har alltid sin davidsstjärna synlig runt halsen, trots att det ibland väcker starka reaktioner.

– Jag har stött på konsekvenser, absolut. Jag var i mataffären med min mamma när två män reagerade starkt på min davidsstjärna. De började följa efter mig så jag fick springa ut och gömma mig i bilen. Jag känner att om det som är sådant här som händer så måste jag fortfarande ha kvar den, för jag kan inte göra som alla andra judar i Malmö och gömma min davidsstjärna.

Freddy Gellberg tror att unga idag är mer utåtriktade och vill visa sin identitet och judiska attribut.

– När jag var yngre ville man inte visa det på samma sätt, man var inte lika stark och stolt i sin identitet, säger han.

Men medlemmarna i den judiska församlingen i Malmö blir allt färre. Antalet barn på den judiska förskolan sjönk drastiskt under en period efter terrorattentatet mot synagogan i Köpenhamn för två år sedan.

Mira, 16, medlem i judiska församlingen i Malmö. Foto: Bernard Mikulic

”Inte bara antisemitism”

Men enligt Freddy Gellberg är det inte främst antisemitismen som påverkat judarna att lämna församlingen. Han menar att de flyttat för att få en större gemenskap i större städer.

– Där finns större judisk kultur, större utbud och större chanser för unga människor att hitta attraktiva arbeten. Det får vi inte heller glömma. Det är inte bara antisemitism utan naturliga anledningar. säger Freddy Gellberg.

Men Mira reagerar starkt på att judarna blir allt färre i Malmö. Hon är idag 16 år, och engagerar sig i flera organisationer för att framtiden för hennes generation ska bli lättare.

– Drömscenariot är att man ska kunna gå med sin davidsstjärna var som helst och hur som helst. Man ska kunna vara jude utan att det ska få konsekvenser eller skapa problem. Man ska inte ha rädslan längre för det är rädslan som tagit över i Malmö idag, säger hon.

LÄS MER: Nu ska Malmölärare utbildas mot antisemitism

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.