Allt fler fattiga unga i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar halkar efter när lönespridningen ökar. I Bromölla tjänar var fjärde invånare i åldrarna 20 till 34 år mindre än 5.000 kronor per månad.

I dag publicerar SVT pejl en ny genomgång av hur svenskarnas inkomster har förändrats. Där framgår med all önskvärd tydlighet att många har fått rejäla inkomstlyft under perioden 2005 och 2010. Men också att antalet med riktigt låga inkomster har blivit fler.

Särskilt tydlig är trenden bland unga vuxna. Och i Skåne mer markant än i resten av landet.

I orter som Perstorp, Åstorp, Bromölla och Burlöv har antalet unga vuxna som tjänar mindre än 5.000 kronor per månad ökat med mer än 50 procent under de här åren, i riket som helhet noteras en ökning på 23 procent.

– Vi har sett trenden länge, säger socailchefen i Bromölla Susanna Wahlman-Sjöbring. Fler och fler unga vuxna söker sig till oss med behov av försörjningsstöd.

En del av förklaringen till att unga vuxnas inkomster minskar kan sökas i att fler och fler och fler läser vidare. Det bidrar säkert till att siffrorna ligger högt i bland annat Malmö och Lund. Men det är knappast förklaringen i Bromölla.

– Nej, här är det avsaknaden av industrijobb som tvingar ut de yngre i arbetslöshet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskarnas inkomster

Mer i ämnet