Arkivbild. Foto: TT

Pensionerade poliser täcker upp vid personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler poliser fortsätter att arbeta även när de gått i pension. I polisregion syd handlar det om ungefär 40 pensionerade poliser som går in extra och hjälper till vid större utredningar, främst i Skåne.

– Vi har ju flera stora utredningar gällande mord och sprängningar. Ett exempel är mordet på Sergels väg som inträffade i augusti månad. Där har vi en rutinerad pensionerad polis stöttar oss i utredningen, säger Jimmy Arkenheim, tf chef för utredningssektionen.

Mordet på Karolin Hakim i Malmö är alltså ett exempel där pensionerade poliser används i utredningen. Just nu finns ungefär 140 seniorpoliser i landet som går in som timanställda.

– Samtidigt som de bidrar med sin utredningserfarenhet så agerar de som mentorer till nya medarbetare inom polisen.

Men ska de behöva jobba trots att de gått i pension?

– Det är frivilligt så klart, det bygger på en ömsesidig överenskommelse om att vi behöver den hjälp som de kan erbjuda och att de är villiga att ställa upp.

Måna om att behålla kompetens

Att poliser som gått i pension hjälper till i verksamheten beror på att det saknas personal men också för att polisen vill behålla deras kompetens.

– Vi är beroende av att vi kan få all hjälp och är beroende av att ha rutinerade medarbetare som hjälper oss med de svåraste utredningarna, säger Jimmy Arkenheim.

I polisregion syd ingår Skåne, Blekinge län, Kalmar län och Kronobergs län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.