Allt fler kriminella i Malmö hoppar av Foto: Bernard Mikulic

Allt fler tungt kriminella hoppar av i Malmö

Publicerad

Malmös avhopparverksamhet har aldrig haft så många ärenden som just nu. Hittills har 40 kriminella sagt att de vill lämna kriminaliteten och cirka 20 har redan flyttats till annan ort.

”Sluta skjut”-projektet i Malmö började i oktober 2018 och sen dess har man haft kontakt med 132 personer bland Malmös mest våldsbenägna kriminella. Målet är att de ska sluta använda våld.

– De flesta är under 25 år men trots det så kan de vara helt utbrända på att leva så. Det händer hela tiden grejer och man måste hela tiden kolla bakom ryggen. Det som händer när de kommer till oss är att vi skräddarsyr en lösning där man får flytta, man får bostad och sysselsättning. Vårt krav är att man slutar med kriminalitet. Vi har hela tiden koll på dem, säger Anna Kosztovics som jobbar på Malmö stads avhopparverksamhet.

80 kriminella har fått hembesök

Sluta skjut är ett samarbete mellan polisen, Malmö stad och kriminalvården och hittills har projektet gjort hembesök hos 80 våldsbenägna kriminella i Malmö. Budskapet är att sluta använda våld. Annars drabbas både individen och gänget.

– Jag tror att det är bra att använda sig av grupptrycket för att stoppa skjutningarna. Polisens sanktioner mot hela gruppen, när någon använder grovt våld, gör ju att man inom gruppen kan bestämma sig för att lösa det på ett annat sätt än att skjuta. Många av de som är i kriminella grupperingar vill också ha slut på skjutandet, avslutar Anna Kosztovics på Malmö stads avhopparverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet