Foto: TT

Allt mindre pengar ges till tiggare

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna ger allt mindre till tiggare. Samtidigt minskar bidragen till hjälporganisationerna som stöttar tiggande EU-migranter.

Svenskarnas inställning till tiggare och tiggeri har ändrats i takt med att ett förbud diskuteras allt oftare.

– Det hände något i slutet av 2016, säger Sepideh Erfani som är verksamhetschef på Crossroads i Stockholm, en av de organisationer som arbetar med EU-migranter.

Inga småpengar till hands

I Malmö finansieras Crossroads verksamhet av Malmö stad, Svenska kyrkan och andra. Bidragen täcker kostnaderna.

– Men slantarna i tiggarnas muggar har blivit färre, säger Liv Palm, enhetschef i Malmö till TT.

– De som har varit här länge rapporterar att de får mindre pengar.

Hjälporganisationerna tror att det finns flera anledningar. Det kontantlösa samhället gör att vi inte lika ofta har småpengar i fickan eller plånboken. Det bidrar. Men det handlar också om att viljan att ge har minskat. Här tror man att diskussionen om tiggeriförbud har påverkat.

Antalet har minskat

Ingen vet hur många tiggande EU-migranter det finns i Sverige. Crossroads säger att antalet i Malmö har minskat något de senaste åren. Just nu kommer 50-60 personer till organisationen varje dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.