Trångboddheten ökar i Skåne. Foto: SVT/TT

Ökad trångboddhet i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö har trångboddheten nästan fördubblats sedan 2008, visar en rapport framtagen av Region Skåne och Byggföretagen. Antalet trångbodda i Skåne är mellan 9 000 och 30 000 hushåll – beroende på trångboddhetsnorm.

På fredagen presenterade Region Skåne tillsammans med branschorganisationen Byggföretagen en analys av den skånska bostadsmarknaden. Analysen har gjorts utifrån rörlighet, flyttfrekvens och trångboddhet.

Drygt 500 000 skånska hushåll har kartlagts med syfte att förstå varför vissa hushåll har svårt att hitta en lämplig bostad.  

– I rapporten framgår det att vi har en fallande flyttfrekvens bland unga, en ökad trångboddhet bland barnfamiljer och minskad rörlighet bland hushåll med full sysselsättning, säger Simon Sköld, tillförordnad enhetschef för regional planering i Region Skåne. 

Trångboddheten i Skåne har ökat 

Enligt rapporten har andelen trångbodda hushåll i Malmö nästan fördubblats sedan 2008.  

I hela Skåne är 9 000 hushåll trångbodda, varav 5 500 är barnfamiljer. De trångboddhetsnormer som finns idag är från 1965.

Med modifierade trångboddhetsnormer, som även tar hänsyn till antal rum i förhållande till den boendes ålder, stiger antalet trångbodda hushåll i Skåne till 30 000, enligt rapporten.

– Vi har en tillväxt av kapitalsvaga grupper, frågan är hur man ska hjälpa en sådan utveckling och minska glappet, sägen Simon Sköld.

Riktade stöd till de mest behövande ger störst effekt 

Författarna bakom rapporten menar att riktade stöd till hushåll med låga inkomster, exempelvis bostadsbidrag, får större positiva effekter på bostadsmarknaden jämfört med investeringsstöd till byggföretag och nyproduktion.  

– Bostadsbidragen ger mer effekt och riktar sig också till dem som har det svårt på bostadsmarknaden. Nyproduktionen är ju inte till för dem som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Simon Sköld. 

Vad kan man göra för att vända utvecklingen?  

– Det som ger mest effekt är att göra utbildningsinsatser och skapa en god arbetsmarknad. En annan lösning är också att man kan ge lån, amorteringsfritt de första fem åren, till dem som ska etablera sig på bostadsmarknaden, säger Simon Sköld.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.