Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lantbrukaren Annica Andersson med sonen Thorvald. Foto: SVT

Allt svårare för unga att ta över gården

Publicerad

De höga fastighetspriserna gör att unga på landsbygden har svårt att ta över föräldrarnas jordbruk.

Problemet blir alltmer brännbart de närmaste fem åren. Då står svenska jordbruksfastigheter till ett värde av 100 miljarder kronor inför ett generationsskifte, visar en rapport från Länsförsäkringar.

– Många unga står och stampar och vill in på marknaden, men priset på föräldrarnas gårdar är svårt att få ihop med den avkastning de ser framför sig, säger Annica Andersson, lantbrukare utanför Vollsjö.

Hon är väl förtrogen med problemet. Dels som aktiv i ungdomssektionen av Lantbrukarnas riksförbund, LRF, och dels som ett av fyra syskon som kan tänka sig att ta över sina egna föräldrars gård.

Viktigt vara överens

– Men som tur är har vi gott om tid på oss att komma överens. Far har sagt att han vill hålla på i minst sju år till, berättar Annica. 

Ingvar Karlsson på Länsförsäkringar Skåne är van att ge råd och stöd till de allt fler lantbrukarfamiljer som står inför ett svårt och ibland uppslitande generationsskifte.

– En möjlig lösning är förstås att någon får ta över till ett pris som ligger under marknadspriset, men då måste hela familjen vara överens. Till exempel om hur övriga syskon ska kompenseras, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer