Evelina Unéus Mattsson studerar textil, konst och design. Foto: Marisol LopezVisa alla (2)
Visa alla (2)

Allt vanligare att studenter jobbar

Publicerad

Var tredje kvinna i Sverige jobbar samtidigt som de studerar. Det är en trend som har ökat de senaste åren.

Evelina Unéus Mattsson studerar sitt andra och sista år på utbildningen Textil, konst och design på folkhögskolan i Östra Grevie. Hon är en av alla studenter i Sverige som jobbar under sin studietid.

– För mig är det viktigt att vara social och det är den främsta anledningen till att jag jobbar. Sen jobbar jag även för att jag vill ha en inkomst. Pengarna från CSN räcker till mycket, men det räcker inte till allt, säger Evelina.

Och hon är inte ensam. Drygt 30 procent av de kvinnliga studenterna arbetar under sin studietid. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån, SCB från 2016. Det är en ökning med 30 procent sedan 2005. Bland manliga studenter är det 15 procent som jobbar. Tittar man mellan åren 2005 och 2016 har ökning skett hos båda könen.

Tufft efter examen utan jobb

– Jag tror att folk vill ha en fot in i arbetsmarknaden även när de studerar. Det är ganska tufft när man kommer ut efter examen och inte har något jobb, säger Evelina.

Samtidigt kan det vara jobbigt att arbeta under sin studietid. Evelina började jobba en gång mitt i veckan och på helgerna, men kände att det blev för mycket att jobba på vardagarna och bestämde sig därför för att bara jobba varannan helg.

– Jag känner inte att jag skulle vilja jobba mer än vad jag gör just nu när jag pluggar, säger hon.

Har du någon gång funderat på att sluta jobba?

– Det är när jag har mycket i skolan. Det blir jobbigt då, men jag tycker fortfarande att det är skönt att inte göra samma sak hela tiden och istället variera mig med jobb och skola, säger Evelina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer