Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Målet är att samla in en halv miljon kronor. Nu har jag blivit tvingad att ta tag i saker och kan jag samla in pengar så att någon som precis har fått sin diagnos kan bli frisk så är jag jätteglad,” säger Peter Bengtsson. Foto: Bernard Mikulic/SVT

ALS-sjuke Peter arrangerar fotbollscup i Malmö med gamla stjärnor

Publicerad

För två år sedan fick Peter Bengtsson diagnosen ALS – en dödlig och obotlig sjukdom. Nu ska han arrangera en fotbollscup i Malmö med tidigare fotbollsstjärnor som Markus Rosenberg och Anders Svensson för att samla in pengar till forskningen om ALS.

– Min sjukdom är en dödsdom men jag har accepterat min situation, säger Peter Bengtsson.

Andningen är det svåraste nu. Minsta lilla ansträning gör honom mycket trött. När han tar steget från bilen till rullstolen så behöver han en stund för att återhämta sig.

Sommaren 2020 fick Peter Bengtsson beskedet att han har den obotliga och dödliga sjukdomen ALS.

– Min diagnos sa att jag får 2 – 4 år att leva och att jag kommer att bli sämre och sämre. Först var det mycket jobbigt men jag har kommit över den tyngsta biten och accepterat min situation, säger Peter Bengtsson.

Möt Peter Bengtsson i klippet.

Markus Rosenberg är en av flera stjärnor som kommer delta under Peter Bengtssons fotbollscup. Foto: Andreas Hillergren/TT

Cup i baltiska hallen

Några månader efter diagnosen började han sälja ALS-armband med hjälp av sitt nätverk av ICA-handlare. Över en miljon kronor samlades in till Ulla-Karin Lindqvists stiftelse för ALS-forskning. Nu fortsätter han insamlingen genom att arrangera en fotbollscup.

– Jag har sex barn varav fem har spelat så fotbollen har varit mitt liv, säger Peter Bengtsson.

22 oktober blir fotbollscupen av i Baltiska hallen i Malmö med tidigare landslagsstjärnor som Markus Rosenberg, Anders Svensson, Markus Allbäck och Jesper Blomqvist.

De kommer att delas in lag från Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det blir ett damlag och ett lag med fem av Peters söner. Förre förbundskaptenen Tommy Söderberg är medarrangör och domare blir den före detta internationella domaren Jonas Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.