Kycklinguppfödare i Torekov satsar på udda fågelraser Foto: Karin Ö Nilsson

Alternativ fågeluppfödning på frammarsch

Uppdaterad
Publicerad

Krav på mångfald i livsmedelsdisken har fått kycklinguppfödare att tänka om. I Torekov finns en uppfödare som har börjat föda upp nygamla raser.

Länge har man nästan bara kunnat köpa kycklingar av två snabbväxande raser  från de stora producenterna i Sverige. Men nu ökar trycket från konsumenterna  mot större mångfald .

Per-Olof Ingemarsson i Torekov är mannen som startade Bjärefågel. Han föder upp och slaktar kycklingar, men har valt att göra det på ett annat sätt än de största producenterna.

– Vi har ett koncept där vi inte använder några onödiga tillsatser, som till exempel antibiotika. Det finns hälften så många kycklingar som tillåtet i våra stall, och vi ger dem ett välbalanserat foder. Det är det som gör att vi inte behöver använda tillsatser, säger han.

Storproducenternas kycklingar, som är från två olika raser,  är färdiga för slakt efter 30-35 dagar. Han använder en hybridras som växer något långsammare och är klara efter 50 dagar. Men de får inte gå ute.

– Tanken är att vi ska skydda dem mot farliga bakterier som salmonella och campylobacter. Vi har därför valt att göra en inomhusmiljö som vi tycker är bra för djuren, säger Per-Olof Ingemarsson.

Hans kycklingar säljs över hela landet. Ändå står han bara för en procent av den totala produktionen. De små gårdsproducenterna har en ännu mindre andel. Men konsumenttrycket ökar.

– I Frankrike kan man välja mellan kanske 20 raser, här i Sverige fem. Men det kommer. Om man tittar i hyllorna i butikerna ser man att det redan nu finns fler och fler alternativ, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.