Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ivan Olausson Klatil, mer känd som General Knas, är en av initiativtagarna till Kulturhjälpen. Foto: SVT/Hamza Ftouni

Kulturhjälpen: ”Vi vill väcka uppmärksamhet för Palestinafrågan”

Uppdaterad
Publicerad

Som reaktion på att en av de tilltänkta programledarna för Musikhjälpen, Filip Dikmen, fått avbryta sitt uppdrag bestämde sig artisten Ivan Olausson även känd som General Knas för att starta ett initiativ där man har livesändningar, teaterföreställningar och konserter där pengarna som samlas in går under parollen ”Alla barn har rätt till liv”.

Varför väljer ni att göra detta samtidigt som Musikhjälpen?

– Kriget är nu och vi vill göra den här kampanjen nu. Huvudsaken med detta är inte att kritisera musikhjälpen utan vi vill väcka uppmärksamheten kring den palestinska frågan och det som sker där nere säger Ivan Olausson Klatil, initiativtagaren för Kulturhjälpen.

Krigsföringen fördöms

Ivan säger att Kulturhjälpen har ett tydligt ställningstagande mot Israels krigföring i Gaza men att man samtidigt har riktlinjer i sitt program som måste följas.

– All terror och all krigföring mot civila ska fördömas. I våra riktlinjer tolererar vi inte rasism, inget våld eller hatretorik och det faller sig ganska naturligt att vi ställer oss på alla de förtrycktas sida och fördömer all form av terror.

Överskott går till drabbade barn

Överskottet av pengarna som samlas in under veckan kommer specifikt att gå till de drabbade barnen i Palestina.

– Palestinagrupperna som är en av dem äldsta NGO (Non-governmental organizations) som har ett 90 konto är kontrollerade och registrerade utav SIDA (Sveriges biståndsmyndighet) där man ser till att inga pengar hamnar fel och de har lokala samarbetspartners i Gaza som bland annat jobbar med barns hälsa.

Tre större konserter kommer att äga rum i Stockholm, Göteborg och Malmö där bland annat artister som Looptroop Rockers, Helt Off, Guleed m.fl uppträder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.