Caroline Alesmarks bok ”Trollskog och älvdans i Skåne” kretsar kring magi och mystik längs Skåneleden. Foto: SVT

Älvor och troll som sällskap längs Skåneleden

Publicerad

Troll, älvor och döda snapphanar. Det kan låta som en brokig samling men alla ryms de i journalisten Caroline Alesmarks nya bok om udda sevärdheter längs skånska vandringsstråk.

Boken ”Trollskog och älvdans i Skåne” är hennes fjärde som kretsar kring just vandring. Denna gång handlar det om ett 40-tal mystiska och gåtfulla platser runtom i länet, alla med sina egna mustiga skrönor eller sägenomspunna historiska händelser.

–Jag är själv väldigt fascinerad av folklore och sägner. Och det känns som det finns en särskild vurm för den typen av historier just nu, se bara på intresset för Game of Thrones och andra fantasy-berättelser, säger Caroline Alesmark.

Växande folknöje

Boken är tänkt som en följeslagare för den som ger sig ut längs Skåneleden och andra vandringsstråk, även det ett fritidsintresse på stark frammarsch.

–Vandring ligger i tiden helt enkelt. Allt fler upptäcker glädjen i att hänga på sig ryggsäcken och dra ut, säger Caroline Alesmark. Och tillägger:

–Jag läste om en liknande trend under första världskriget, när människor i Sverige och Europa plötsligt ”återupptäckte” naturen och gav sig ut och vandrade på fritiden. Kanske händer samma sak här och nu, i dagens lite oroliga värld.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.