Försäkringskassan gav sig inte och nu ska Högsta Domstolen pröva fallet. Foto: SVT

Eliana Khudaydas kamp upp i högsta instans

Uppdaterad
Publicerad

Högsta Förvaltningsdomstolen har nu beslutat att pröva frågan om Eliana Khudaydas rätt till assistans. Än är Eliana Khudaydas kamp inte över.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om Eliana Khudayda, som föddes med en grav funktionsnedsättning som gör att hon inte kan äta med munnen och behöver sondmatas.

Försäkringskassan har nekat familjen assistans vid ett flertal tillfällen. Familjen har tidigare fått både Förvaltningsrätten och Kammarrätten på sin sida.

– Äntligen någon som lyssnar. Vi har kämpat och kämpat, sa Hannan Rasho, Eliana Khudaydas syster till SVT i början av april. 

Men Försäkringskassan gav sig inte och överklagade domen till Högsta förvaltningsdomstolen. Domstolen ska nu pröva om sondmatning är ett grundläggande behov som kräver assistans eller inte. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.