Foto: SVT

Andra dygnet utan ström efter Gorm

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals är ännu strömlösa

Över slätterna i Brunstorp utanför Hörby ljuder surrande från ett elverk. Ljudet kommer från Anders Lennardssons gård.

Här i trakterna slogs strömmen ut i söndagskväll. Lantbrukaren har fått hitta egna lösningar eftersom den inte kommit tillbaka.

Ovädret Gorm

– Det är ett stort problem när vi har 300 köttdjur som riskerar att stå utan vatten. De mår bra nu, men att köra elverket är inte billigt. Det kostar mig tvåtusen kronor om dagen, säger Anders Lennardsson.

”Ledningarna är fruktansvärt dåliga”

Senast förra veckan, när snöfallet drog in över södra Sverige, blev flera av hushållen i området strömlösa.

– Så fort det blåser här så blir vi utan ström. Ledningarna är fruktansvärt dåliga. De håller på att gräva ned dem, men det tar tid. Det är skrämmande att det ska vara så år 2015, säger Anders Lennardsson.

En bit bort från gården klättrar montören Leif Öh upp i ledningsstolparna. Han jordar ledningen. Kollegan Peter Sivtoft instruerar från marken. Ledningarna trasslades samman på marken när träden föll i stormen.

– Det har varit mycket att göra även i dag. Men i natt har vi åtminstone fått sova några timmar, säger Peter Sivtoft. 

20 miljarder på nedgrävda ledningar

Hushållen i området drabbas hårt av vädermakterna. Flera av de boende som SVT Nyheter pratar med väntar otåligt på att ledningarna ska grävas ned i marken och på så vis skyddas från stormskador.

Arbetet med att gräva ned ledningar har intensifierats sedan stormen Gudrun för drygt tio år sedan. Eon har under denna period satsat nära 20 miljarder på att vädersäkra elnäten.

Trots det fortsätter stormarna att orsaka stora bekymmer. Efter att Gorm drog in över södra Sverige blev 75 000 kunder strömlösa.

Nya investeringar

De kommande åren ska Eon investera ytterligare 12,5 miljarder på vädersäkringar i Sverige, varav 2,7 miljarder kronor i Skåne.

– Sannolikt hade dubbelt så många kunder drabbats efter Gorm utan de vädersäkringsprojekt vi har gjort fram till idag. Vi har arbetat så snabbt vi bara kan med att säkra elnäten, men det uppstår flaskhalsar i arbetet, framför allt eftersom vi behöver tillräckligt med personal, säger Torbjörn Larsson, kommunikationschef på Eon.

SVT Nyheter Skåne har varit ute i område där människor säger sig bli av med strömmen så fort det börjar blåsa. Vad säger ni till dem?

– Jag har full förståelse för att det är frustrerande att vara utan ström under en längre tid. Jag kan garantera att vi kommer göra vårt allra yttersta för att se till att förstärka elnätet, säger Torbjörn Larsson.

Inga stora förhoppningar

Anders Lennardsson har fått besked om att strömmen i hans fastighet kan vara tillbaka på tisdagskvällen. Han hyser dock inga stora förhoppningar om att problemen med ledningarna ska vara avhjälpta den dagen nästa storm slår mot Skåne.

–Det blir nog samma sak. Vi får vara förberedda med elverket, säger Anders Lennardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Gorm

Mer i ämnet