Ängelholm – Läkare kritiska till privatisering

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag beslutar regionstyrelsen att privatisera ögonsjukvården och ryggrehabiliteringen vid Ängelholms sjukhus, trots att personalen är starkt emot beslutet.

De varnar för att privata aktörer bara kommer att ägna sig åt de mer lönsamma patienterna.

– Är detta ett steg mot att lägga ner sjukhuset, undrar Helena Ingemarsson, avdelningschef på ögonkliniken.

På Ängelholms sjukhus behandlas ryggpatienterna med både sjukgymnastik och kognitiv terapi. Metoden har utvecklats i Holland där personalen också gått långa utbildningar. Lokalerna är nyrenoverade och resultaten mycket goda.

– En fantastisk julklapp till en privat entreprenör, säger överläkaren Irena Andersson med tydlig ironi. Vi förstår bara inte varför regionen väljer att privatisera just den här verksamheten.

Mats Lennartsson, också överläkare vid ryggrehabiliteringen, är upprörd över bristen på information från regionen.

– Det är förnedrande att vi som arbetar här inte får veta någonting förrän allt är färdigt. Vi vet inte hur vi ska hantera detta överhuvudtaget.

Lika överraskad är personalen på ögonkliniken. Den ska också privatiseras inom kort.

– Vi förstår inte varför. Vi är en ovanligt effektiv liten enhet, säger Torsten Ehrner, överläkare på ögonkliniken.

Henrik Hammar (M), regionråd, tror att en privat ögonklinik kan hinna med fler starroperationer. Kön till operationerna har växt under det senaste året.

-Vi har inte fått de operationer utförda som vi hade pengar till. Därför måste vi ha en privat aktör, säger regionrådet Henrik Hammar (M)

Den långa kön beror på de allt mer effektiva metoderna att operera starr, förklarar överläkaren Torsten Ehrner. Därmed ökar också antalet patienter.

-Vi kan nu operera redan på ett tidigt stadium när patienten inte har särskilt stora besvär. Men de som har grava synnedsättningar behöver inte vänta.

Personalen vid båda klinikerna varnar för att en privat entreprenör kan komma att ägna sig mest åt de lönsamma patienterna. Starroperationerna är relativt enkla och snabba och är dessutom lätta att prissätta.

-Men vi har många tyngre patientgrupper som kräver kostsam behandling under lång tid. Kommer det är finnas intresse för dem hos en privat entreprenör, undrar Helena Ingemarsson, avdelningschef på ögonkliniken.

Och överläkaren Mats Lennartsson på ryggrehabiliteringen tror att en privat ägare kan komma att ägna mest tid åt ”lätta” patienter med måttliga ryggbesvär.

– De riktigt dåliga som behöver vård under lång tid kan bli mindre intressanta.

Henrik Hammar (M) tillbakavisar kritiken.

– Vi kan genom avtal styra vad en entreprenör ska ägna sig åt.

Personalen oroar sig också för att försäljningen av ögon och ryggsjukvården är ett första steg mot en nedläggning av sjukhuset.

-Nej, det är ett sätt att utveckla sjukhuset, säger Henrik Hammar (M), regionråd.

Regionrådet Rikard Larsson(S) håller inte alls med.

– Försäljningen är obegriplig. Risken är att privata bolag tar den lukrativa verksamheten och så får du förlustverksamheter kvar. Och då är det dessutom en dålig affär.

Överläkaren Torsten Ehrner tror att försäljningen enbart handlar om politik.

– Man vill så gärna ha privata sjukhus att man tar ett väl fungerande och säljer ut. Och då blir det fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.