Foto: TT Nyhetsbyrån

Ängelholms FF nära konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Konkurshotet kvarstår för superettanklubben Ängelholms FF. En enig kommunstyrelse sade på måndagskvällen nej till att skjuta till extra pengar till den krisdrabbade fotbollsklubben.

Om klubbens styrelse lämnar in en konkursansökan kan föreningens resultat i superettan strykas och tabellen ritas om.

Såväl topp- som bottenstriden påverkas i ett sådant läge.

Krisen inom ÄFF

Kommunstyrelsen behövde endast sammanträda i 25 minuter innan de fattade beslutet att avslå ÄFF:s ansökan om ett bidrag och ett lån från kommunen.

-Vi bedömer att kommunen har inte ekonomiska förutsättningar att ta nya ekonomiska åtaganden just nu. Vi gör ett väldigt svagt resultat i år. Det finns nämligen inga pengar, säger kommunalrådet Robin Holmberg (M).

Holmberg framhåller att Ängelholms kommun redan 2011 hjälpte till vid en rekonstruktion av ÄFF och räddade föreningen.

-Syftet med den rekonstruktionen var att ju att skapa förutsättningar för att man långsiktigt skulle kunna ha en elitverksamhet och en ungdomsverksamhet som bar sig. Och nu står vi här tre år senare och ser att de förutsättningarna aldrig skapades utan nu är man i den situationen igen. Och då bedömer vi att givet vårt läge kan vi inte ge ett bidrag, säger Holmberg.

Nu vilar det ett stort ansvar på ÄFF:s styrelse att gå vidare och se om det går att hitta lösningar, eller vad nästa steg blir, menar Robin Holmberg. Förutom herrelitlaget har föreningen ett damlag i division 2 och över 500 ungdomar i ungdomsverksamheten.

-Från Ängelholms kommuns sida är vi naturligtvis väldigt måna om den här ungdomsverksamheten som Ängelholms FF har. Och vi är beredda att bidra och hjälpa till om man behöver en stöttning för att bilda en ny förening för ungdomsverksamheten, säger Holmberg.

Kommunen sade nej till både det extra driftsbidrag om 2,1 miljoner kronor och de 3 miljoner kronor som föreningen ville låna från kommunen för att långsiktigt säkra ekonomin.

-Vi har ingen ekonomisk möjlighet till ett bidrag och det är dessutom juridiskt tveksamt om man får låna ut pengar på de villkoren, säger Robin Holmberg.

Ängelholms FF hemsida kommer att hålla ett extra styrelsemöte under tisdagen för att utreda hur klubben går vidare efter kommunens negativa besked. Om det lutar åt att styrelsen lämnar in en konkursansökan inom kort kunde inte klubbchefen Paul Myllenberg uppge i pausen av ÄFF:s möte med Syrianska i superettan.

-Vi har fortfarande samma förutsättningar – det finns inga pengar. Det är verkligen sanningen. Vi har i princip inte kunnat fylla på kioskerna till den här matchen. Det finns inga medel i kassan, säger Paul Myllenberg.

-Vi behöver naturligtvis pengar om det ska finnas någon möjlighet att gå vidare. Finns det någon räddande ängel där ute som inte synts tidigare så är vi tacksamma, men vårt hopp stod till kommunen, säger Myllenberg.

TT: Ser du någon annan utväg än konkurs?

-Om du frågar mig i dag ser jag ingen annan utväg. Men jag överlåter det till styrelsen och det styrelsemöte vi har i morgon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom ÄFF

Mer i ämnet