Allt fler hör av sig till kvinnojouren i Lund och vittnar om grövre sexuellt våld. Foto: arkivbild

Kraftig ökning av anmälningar om våld i parrelationer

Publicerad

Anmälningarna om våld i parrelationer har ökat med nästan 50 procent från januari till augusti, enligt statistik från Brå. Samtidigt hörde färre av sig till kvinnojourer under våren.

– Många förövare använder sig just av corona, som en del i att utöva våld och isolera personer, säger Linn Andersson, stödutvecklare på kvinnojouren Lund.

Mellan januari och augusti förra året kom 1 311 anmälningar om våld mot närstående i parrelation in, i region syd. Under samma period i år låg siffran istället på 1 911.

– Vad ökningen beror på vet vi inte men att många befinner sig hemma en längre tid kan absolut ha en påverkan. Men det kan också bero på ganska många olika saker som sammantaget ger en ökning, säger Veronica Ek, sektionschef för brott i nära relationer på polisen i region Syd.

Coronapandemin

Det skulle också exempelvis kunna handla om att fler har blivit bättre på att anmäla för att det har uppmärksammats.

”Högre tryck än någonsin”

Hur många som har hört av sig under coronapandemin har varierat mellan olika kvinnojourer. I Lund märkte man att det blev tyst i början men att det är högt tryck nu.

– Vi kunde ha två veckor där det inte ringde någon, och det har inte hänt på hur länge som helst. Nu hör personer av sig dagligen igen och det är högre tryck än någonsin, säger Linn Andersson, stödutvecklare på kvinnojouren Lund.

Andersson är orolig för att våldet varit ännu värre under pandemin samtidigt som hon är glad för att fler anmälningar har gjorts.

Fler anmälningar betyder inte fler fall

Bara för att fler anmälningar har gjort betyder inte att fler har blivit misshandlade även om det kan vara så.

– Vi kan aldrig veta mörkertalet. Det vi vet är att fler hör av sig till oss nu och dessutom fler i olika åldersgrupper. Annars är det alla typer av människor som vi har fått kontakt med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet