Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara Paulsdotter Hellberg på ATIM kvinno- och ungdomsjour berättar att fler personer som är hemisolerade på grund av coronaviruset söker deras stöd. Foto: Alice Mutambala/SVT

Ökat tryck på kvinnojourer – många tvingas vara hemma med sin förövare

Uppdaterad
Publicerad

När människor spenderar mer tid i sina hem på grund av coronaviruset vittnar skånska kvinnojourer om att allt fler söker deras stöd. I Malmö har man nu startat en chatt för att enklare kunna nås av våldsutsatta och oroliga personer.

I och med coronavirusets framfart spenderar människor allt mer tid hemma. För vissa innebär det mer tid i otrygghet och våld.

Kvinno- och ungdomsjouren ATIM i Malmö är en av de skyddsinstanser som har märkt av ett ökat tryck i deras olika stöd under de senaste veckorna. För att möta den ökade efterfrågan på deras tjänster har de nu inrättat en chatt under dagtid.

– Det är många som kontaktar oss och är oroliga. Då sitter de isolerade hemma med sin förövare, säger verksamhetschef Sara Paulsdotter Hellberg. 

Stödchatten hålls på svenska, engelska och arabiska och riktar sig till kvinnor i hela Sverige som är våldsutsatta eller oroliga.

– De kvinnor och barn vi skyddar är ju också extra utsatta och en riskgrupp i ett samhälle i kris som vi befinner oss i, säger Sara Paulsdotter Hellberg.  

Fler våldsutsatta och oroliga kvinnor som söker stöd i Skåne

ATIM är inte den enda kvinno- och ungdomsjouren i Skåne som upplever att fler utsatta personer har sökt deras stöd under de senaste veckorna. Skyddsjourer i Eslöv, Kristianstad och Ängelholm uppger att antalet personer i chattar, antal förfrågningar om skyddat boende och stödsamtal över telefon har ökat.

– Tyvärr har vi absolut märkt av denna speciella period. Samtal med våldsutsatta som säger att de nu är fast och inte kan fly då förövaren är hemma hela tiden, berättar Lena Persson, verksamhetschef på Skyddsjouren i Ängelholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet