Annika Nilsson Kojcevski pekar på målningen och fotot av sig själv. Kollegan Anna Salmins tog 1986 det ursprungliga fotot inne på den numera nedlagda Dux-fabriken i Trelleborg. Foto: Johan Dernelius

Annika porträtterad på jätteväggen i Trelleborg

Publicerad

Det råder full skaparglädje vid västra infarten till Trelleborg. Den jättelika muralmålningen börjar ta form. En av de som blivit avbildade är Annika Nilsson Kojcevski. Som 18-åring arbetade hon på just denna plats.

Det är många inblandade i skapandet av den 6 x 80 meter stora muralmålningen på Dux gamla fabriksvägg. Under ett solskydd sitter ett gäng tidigare anställda på fabriken och bläddrar i en hög solblekta stillbilder. Eva Salmins visar upp en stillbild på sin kollega Annika, som nu, 35 år senare, blivit en jättelik del i målningen.

– Jag började på Dux 1985 som tillskärerska, säger Annika Nilsson Kajcevski och Eva Salmins fyller i: 

– Jag lämnade över bilden på Annika till projektgruppen. Jag hade en del bilder från Dux-tiden i ett album där hemma och tyckte att det skulle passa fint.

11-åringarna Natalie, Tova och Diana skulle uppträda med en dansföreställning. I väntan på deras tur målade de ett ben på en av figurerna. -Det var mycket detaljer, säger Diana. Foto: Johan Dernelius

Många målare på plats

Alla som kommer och målar har fått en tid när man ska komma. Allt för att coronasäkra målningsarbetet. Några som egentligen kom för att uppträda med en dansföreställning var de 11-åriga tjejerna Tova, Natalie och Diana. Men i väntan på detta fick de i uppdrag att måla.

– Idag har vi tre målat en gubbes jeans. Den var rolig att måla säger Tova och Natalie fortsätter:

– Vi var tvungna att följa en skiss.

Man hoppas slå någon form av världsrekord med den 80 x 6 meter stora väggmålningen nere i hamnen. -Vi är redan flera hundra som målat och flera hundra som hjälpt till med skisserna, säger Anna Pauli, en av projektledarna. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.