Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annonseringen av den nya dokumentärserien om Peter Mangs hänger runt om i Malmö. Kampanjen väcker starka känslor bland invånare. Foto: Renato Rakonic

Annonser om Peter Mangs-dokumentär kritiseras av Malmöbor: ”Osmakligt”

Uppdaterad
Publicerad

Marknadsföringskampanjen av den nya dokumentärserien ”Peter Mangs – en seriemördares hemlighet” väcker starka reaktioner bland många invånare i Malmö.

– Jag skrev ett inlägg i sociala medier i ilska. Det rör sig om en person som under flera år, med rasistiska motiv, mördade människor. Runt om i staden syns han nu, hånfullt leende mot oss. Jag har en kompis som sköts med fem skott och överlevde. Han ser nu bilder på sin förövare på stan, säger Nicolas Lunabba som är författare, debattör och verksam i organisationen Hela Malmö.

Nicolas Lunabba, verksam i organisationen Hela Malmö, är kritisk till annonserna. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: SVT

Hundratals personer har reagerat på inlägget och marknadsföringen i Malmö kallas för ”osmaklig”. Peter Mangs dömdes i tingsrätten 2012 till livstid för två mord och fyra mordförsök, och hovrätten fastställde domen. En del reagerar bland annat på att annonserna av dokumentärserien hänger i närheten av brottsplatserna.

Vad var syftet med ditt inlägg?

– Förhoppningen är att de tar ner annonserna, säger Nicolas Lunabba.

Viaplay: Vill inte glorifiera Peter Mangs

– Det har ju inte varit vårt syfte överhuvudtaget att väcka anstöt. Vi vill inte glorifiera Peter Mangs på något sätt. Vi kommer ju självklart att ta med de reaktioner som vi har fått i Malmö i utvärderingen framåt. Det är oerhört beklagligt om någon har tagit illa vid sig, säger Susanne Nylén, presschef på Viaplay.

Kommer ni att göra om annonseringen nu?

– Kampanjen pågår till söndag och den kommer att ligga kvar enligt plan, säger Susanne Nylén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.