Foto: Mikael Nilsson / SVT

Polisen: ”Det finns ett samband mellan händelserna”

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till tisdagen inträffade ännu en sprängning i Staffanstorp när en bil exploderade. Även personer på den adressen har vittnat mot en gängkriminell. Vid lunchtid på onsdagen var ännu ingen gripen för händelsen.

Bilen exploderade strax före klockan 01.30 under natten till tisdagen. Bilen har fått omfattande skador. Det går ännu inte att säga vad det är som har detonerat men polisens tekniker och bombgrupp har varit på platsen under natten och utredningen inväntar resultatet från undersökningen.

Personer som bor på adressen har vittnat mot en gängkriminell i samma mål som den familj vars bostad utsattes för ett sprängdåd natten mot måndag.

I det målet dömdes den gängkriminella mannen till ett års fängelse för bland annat narkotikabrott, vapenbrott, grovt rattfylleri och försök till utpressning. Han ska ha försökt driva in en påstådd skuld från en av de personer som vittnat mot honom.

Vid en husrannsakan då hittade polisen utöver narkotika och dopningspreparat ett större antal kraftiga fyrverkeripjäser, så kallade krysantemumbomber, bland annat gömda bakom mannens mikrovågsugn.

Foto: Polisens förundersökning

Polisen bekräftar på tisdagsförmiddagen att det finns en koppling mellan de två detonationerna.

– Det finns ett samband mellan händelserna. Men vad det är kan vi inte säga i nuläget på grund av utredningstekniska skäl, säger Christer Stålhandske, kommunpolis i Staffanstorp.

Ännu ingen gripen

Under onsdagsförmiddagen fanns det ännu ingen gripen för dådet och enligt polisen heller ingen förmodat misstänkt. Utredningen är fortfarande inne i ett informationshämtningsstadium och fler förhör kommer att hållas, delvis i takt med att den tekniska bevisningen fylls på.

Boende hörde smällen

Katarina Kvist bor i Staffanstorp och hörde smällen när sprängladdningen vid bilen detonerade vid 01.30-tiden.

– Jag tycker att det är obehagligt att det kommer så nära. Både det som hände i Dalby för en tid sedan och det som hände idag, säger hon.

Även Ulf Bengtsson tycker att de senaste dagarnas händelser känns obehagliga.

– Det känns inte bra att våldet har kommit till Staffanstorp, säger han.

Ulf Bengtsson, boende i Staffanstorp. Foto: SVT

Tidigare utsatt för skadegörelse

Ingen person ska ha kommit till skada i händelsen natten till tisdagen och explosionen har heller inte skadat någon byggnad.

Familjen som bor på adressen där måndagsnattens detonation ägt rum har tidigare blivit utsatt för skadegörelse. Det var på nyårsnatten som en bil på samma adress skadades av en fyrverkeripjäs, uppger polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.