Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge tycker det är bra att ärendet tagits upp. Foto: TT

Ännu ett nej till Vellinges tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Vellinges förslag om tiggeriförbud har varit många. Nu avslår även kammarrätten förslaget och menar att det inte går att bevisa att tiggeriet strider mot den allmänna ordningen.– Ologisk och otydlig, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M) om kammarrättens motivering.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om turerna kring det uppmärksammade tiggeriförbudet.  Kommunens förbudsförslag fick nej av länsstyrelsen, och kommunen valde då att överklaga till förvaltningsrätten. I början av februari sade även de nej till beslutet. Då valde kommunen att lyfta frågan ännu en instans till kammarrätten. Nu har även de fått säga sitt om beslutet – och avslår även de beslutet.

– Det är positivt att man meddelar prövningstillstånd, men jag är besviken över att man avslår vårt överklagande, säger Carina Wutzler (M), som är kommunalråd i Vellinge.

Kammarrätten går på förvaltningsrättens linje kring att det inte går att bevisa att tiggeriet strider mot den allmänna ordningen.

– Jag anser fortfarande att den är ologisk och otydlig, säger Carina Wutzler om motveringen.

Kommer att överklaga

Vellinge kommun kommer att överklaga beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Ja, vi kommer gå vidare. Jag ger mig inte, säger Carina Wutzler.

Hon vill att man på riksnivå ser över regelverket så att kommunerna får större möjligheter för självbestämmande.

– Det måste även gälla för företeelsen tiggeri. Jag tror många kommuner vill ha den möjligheten. Det är dags för rikspolitiken att hörsamma det om det nu enligt domstolarna inte är förenligt med dagens regelverk, säger Carina Wutzler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.