Inget förbud mot tiggeri i Vellinge

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Malmö har beslutat att det inte blir något tiggeriförbud i Vellinge kommun.

”Det framgår inte av utredningen att det förekommit olägenheter eller störningar av sådan omfattning och karaktär att ett förbud är befogat”, skriver rätten i sitt domslut.

– Jag är inte förvånad, men samtidigt är det fortfarande ett märkligt beslut. Det är så många otydligheter. Man ställer andra krav än man gör på andra områden, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, till SVT Nyheter Skåne.

Beslutade i september

Vellinge kommun beslutade i kommunfullmäktige den 20 september förra året att införa ett förbud mot tiggeri inom vissa områden i Vellinge, Skanör och Höllviken.

Men den 23 oktober upphävde länsstyrelsen beslutet med hänvisning till att själva insamlandet av pengar inte orsakat störningar i den allmänna ordningen. Detta överklagades i november av Vellinge kommun, och nu har det alltså prövats av förvaltningsrätten i Malmö.

Förvaltningsrätten menar att kommunen bara får besluta om lokala ordningsföreskrifter som verkligen behövs. Klagomålen på tiggeri i Vellinge kom in från enskilda kommunmedborgare och rätten bedömer att själva insamlandet av pengar inte orsakat störningar i den allmänna ordningen. Därmed strider de lokala föreskrifterna mot kommunens förskrivningsrätt och på det sättet även mot ordningslagen och ska därför upphävas.

”Obehagligt att handla”

Av klagomålen framgick att tiggare uppehållit sig vid butiker, att insamlingen skett kontinuerligt och därmed orsakat störningar i form av urinering och nedskräpning på allmän plats. Boende i kommunen har tyckt att ”det är obehagligt att gå till affärerna”.

I förarbetena till ordningslagen betonas vikten av att kommunerna endast har lokala föreskrifter som verkligen behövs och har stöd i allmänhetens rättsmedvetande.

– Utslagen i de två instanser som nu har sagt nej är ju inte prejudicerande. Vi tycker att det behövs ett förtydligande, och därför överklagar vi till kammarrätten, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.