Vellinges fullmäktige har godkänt tiggeriförbudet

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen tog kommunfullmäktige i Vellinge beslut om ett lokalt tiggeriförbud i kommunen. Om länsstyrelsen ger sitt godkännande blir Vellinge först i landet med ett lokalt tiggeriförbud.

När kommunstyrelsens ordförande, Carina Wutzler (M), tidigare i somras gick ut och sa att Vellinge vill införa ett lokalt tiggeri- och campingförbud var det politiker i andra kommuner som sa att de funderade i samma banor, bland dem Landskronas starke man.

– Jag tycker inte att en lösning på problemet med fattigdom är att en tiggare i februari sitter i snögloppet utanför en butik, sa Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona  till SVT Nyheter 3 september.

LÄS MER: Flera kommuner kan följa efter Vellinge om förbudszoner godkänns

Han sa vidare att  ”om Vellingemodellen visar sig juridiskt möjlig så kommer han att aktualisera frågan i sin kommun.” Även Båstad och Östra Göinges svarade att de med intresse följer vad som händer i Vellinge.

Det finns även politiker, organisationer och privatpersoner som har reagerat negativt på Vellinges tiggeriförbud och anser att politikerna överdriver problemet med tiggare i kommunen. Enligt lokalpolisen i Vellinge är det en handfull tiggare som sitter utanför butiker i kommunen.

LÄS MER: Manifestation mot tiggeriförbudet i Vellinge

Amnesty International anser att förbudet i Vellinge strider mot mänskliga rättigheter och är en attack på samhällets mest utsatta. Organisationen arrangerade 15 september en manifestation på Stortorget i Vellinge där ett 60-tal personer deltog.

Majoritet stödjer förslaget

Under onsdagskvällen togs det slutgiltiga beslutet med 39 röster för och 12 emot ett tiggeriförbud. Liberalerna och Sverigedemokraterna har redan tidigare sagt att de stödjer Moderaternas förslag om ändringar i de lokala ordningsföreskrifterna som gör att kommunen kan införa tiggeriförbud på fyra platser i kommunen: Skanörs hamn och västra delen av Skanörs centrum, Nyckelhålsparken och utanför biblioteket i Höllviken och på de båda torgen i Vellinge.

De nya reglerna ska gälla från första januari 2018. Det ska även införas ett lokalt campingförbud på några platser i kommunen, om kommunledningen får som den vill.

Länsstyrelsen har sista ordet

Det är länsstyrelsen i Skåne som ska ta ställning till om ändringarna i de lokala ordningsföreskrifterna går att genomföra enligt ordningslagen.

– Länsstyrelsen har i normalfallet tre veckor på sig att pröva frågan när anmälan har kommit in men om det är det är ett knivigt ärende kan tiden förlängas med upp till två månader, säger Mikael Ringman, pressansvarig på länsstyrelsen i Skåne.

LÄS MER: Vellinge redo att gå till domstol med tiggeriförbudet

Om länsstyrelsen kommer fram till att Vellinges tiggeriförbud strider mot lagen är den moderata kommunledningen beredd att driva frågan till förvaltningsdomstolen för att få igenom sina önskemål.

– Om länsstyrelsen stoppar oss kommer vi att gå till domstol för att få saken prövad, sa Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun till SVT Nyheter Skåne 21 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggeriförbud i Vellinge

Mer i ämnet