Dödshoten har lämnats i kommunhusets brevlåda. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Anonyma hotbrev gäckar polis och kommun i Svedala

Uppdaterad
Publicerad

En anställd i Svedala kommun har flera gånger dödshotats i anonyma brev som lämnats i kommunhusets brevlåda.

Nu hoppas polisen att dna ska avslöja den som ligger bakom hoten.

Fem gånger har den anställde och dennes familj dödshotats under 1,5 år vilket Sydsvenskan varit först att berätta. Tillvägagångssättet har varje gång varit detsamma.

– Någon har lagt ett anonymt brunt kuvert i kommunens brevlåda vid kommunhuset. Inuti har det funnits ett brev där texten består av bokstäver klippta ur olika tidningar, säger Karl Dannestam, säkerhetschef i Svedala kommun.

Hotbreven förbryllar

Han säger att det hela påminner om en gammaldags film och hoten förbryllar både honom och polisen.

– Den här sortens brev är väldigt ovanliga. I dag sker de flesta hoten på sociala medier eller på andra digitala sätt, säger han.

– Vi har också svårt att se varför just den här personen är utsatt.

Inget utsatt arbete

Karl Dannestam vill inte berätta om den hotade medarbetaren, men säger att det rör sig om en person som inte fattar myndighetsbeslut eller som på något annat sätt påverkar människors liv direkt.

– Ingen ska givetvis behöva bli utsatt för det här på jobbet, men vi vet ju sedan innan att till exempel socialsekreterare och miljöinspektörer ofta blir hotade. Men den här personen har inte ett sådant jobb, säger han.

Hoppas på dna

Polisen har tidigare skickat in hotbrev för kriminalteknisk analys, men inte fått fram något man kan gå vidare på. Nu försöker man igen.

– Vi hoppas ju att man ska hitta fingeravtryck eller dna som gör att den som gör det här kan gripas, säger Karl Dannestam.

– Vi och polisen har vänt på alla andra stenar, men inte lyckats få fram några ledtrådar.

Det har gjort att flera förundersökningar lagts ner. Brottsrubriceringen på den utredning som pågår är olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.