Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag är djupt oroad över att vi kanske inte kommer kunna vara kvar”, säger Bo Polsten, ordförande i Theodor Jönssons stiftelse. Foto: Lucas Sjögren

Anrik konstnärsmiljö riskerar att försvinna

Uppdaterad
Publicerad
Skulpturer, målningar och boksamlingar – allt finns samlat i det anrika huset Esaprs skola i Staffanstorp. Men nu riskerar utställningarna att försvinna från huset och kommunen planerar att bygga bostäder på marken.
– Jag blir ledsen när jag tänker på att detta kan gå förlorat, säger Bo Polsten, ordförande i Theodor Jönssons Stiftelse.

Under söndagen passade man på att öppna upp Esarps skola i Staffanstorp för allmänheten – ett anrikt hus där den avlidna konstnärens Theodor Jönssons verk ställs ut och där han själv bodde.

– Hans bostad och ateljé ser ut som den gjorde vid konstnärens död 1966. Det finns inte så många sådana miljöer i vårt land. Så vi får passa på att visa upp det medan vi kan, säger säger Bo Polsten, ordförande i Theodor Jönssons Stiftelse.

Theodor Jönssons Stiftelse lever kvar sedan hans bortgång och nu kämpar denna för att bevara huset med alla verk. Staffanstorps kommun har nämligen dragit in alla bidrag till verksamheten.

– Vi har dragit in vårt bidrag då vi anser att konsten inte kommer till sin rätt i huset och där är inte många besökare. Istället borde konsten ställas ut på till exempel bibliotek i kommunen, säger Margareta Pauli (M), ordförande beredningen för kultur-, fritids- och demokratifrågor.

Få besökare

Utan bidrag från kommunen blir det svårt för stiftelsen att hålla utställningarna vid liv. Och nu är hyresavtalet mellan stiftelsen och kommunen uppsagt.

Detta innebär att verksamheten måste lämna huset vid årsikftet. Och eftersom Esarps skola står på kommunal mark finns det nu andra planer för huset.

– Det är en udda fastighet och vi går med ett underskott med en halv miljon kronor om året. Det är höga driftkostnader och låga hyror. Vi ska nu undersöka möjligheten att bygga bostäder i befintlig byggnad och omkringliggande mark och på så sätt få ekonomi i fastigheten, säger Hampus Trellid, vd i det kommunala bostadsbolaget Staffanstorp centrum.

”Djupt oroad”

Stiftelsen har överklagat beslutet och försöker nu göra allt för att rädda Esarps skola och konstutställningarna.

– Det är blir inte detsamma att ställa ut konsten på ett annat ställe. Detta är en unik miljö och jag är djupt oroad och ledsen över att vi kanske inte kommer att vara kvar här, säger Bo Polsten.

Konstnärens bostad i Esarps skola är bevarad sedan hans bortgång 1966. Foto: Lucas Sjögren

Theodor Jönsson

Visa
  • Föddes i Bjällerup 1888 och avled 1966
  • Kallades för ”Ljustes målare”
  • Medverkade i utställningen i Baltiska hallen 1914
  • Flyttade in Esarps skola 1914
  • Hans verk omfattar skulpturer, målningar och boksamlingar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer