När danske högerextrema politkern Rasmus Paludan förra sommaren anordnade en liknande manifestation i Malmö drog den stora polisresurser och ett antal personer greps för hets mot folkgrupp. Foto: Johan Nilsson/Håkon Mosvold Larsen/TT

Paludan får nej av polisen – ansökan om manifestation i Rosengård avslås

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten beslutade på tisdagseftermiddagen att avslå den ansökan om allmän sammankomst som den danske högerextrema politikern Rasmus Paludan nyligen lämnat in.

Ansökan gällde en allmän sammankomst som han ville anordna i Rosengård i Malmö nu på torsdag.

Enligt ordningslagen får polisen vägra tillstånd till allmän sammankomst endast om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten, eller som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi.

Vill värna säkerheten

– Det är av yttersta vikt för oss att värna den grundlagsskyddade mötes- och demonstrationsfriheten. Det finns dock möjlighet att i undantagsfall begränsa rätten att hålla möten på allmän plats när det föreligger en påtaglig risk för att ordningen eller säkerheten inte kan upprätthållas, säger kommenderingschef Petra Stenkula, i ett pressmeddelande sent på tisdagen.

Kan överklagas

Rasmus Paludan har delgivits beslutet och är också informerad om att beslutet kan överklagas till Förvaltningsrätten.

En dialog mellan polisen och Paludan har inletts gällande om han vill ansöka om allmän sammankomst någon annanstans eller i annan form. Än så länge har inga ytterligare ansökningar inkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.