Köpenhamn: Anställda utan covidpass kan skickas hem utan lön

Uppdaterad
Publicerad

40 000 anställda inom Region Huvudstaden i Danmark kommer på måndag att få visa ett giltigt covidpass när de kommer till arbetet. Om de inte har ett sådant riskerar de att skickas hem utan lön.

Det är för att hindra smittspridningen som den danska huvudstadsregionen nu tar till metoden att kontrollera om de anställda har covidpass. Det krävs att man antingen är dubbelvaccinerad eller har tagit ett negativt test. Rigshospitalet är en av de arbetsplatser som påverkas av de nya reglerna.

– Vi arbetar med sjuka och utsatta människor. Merparten av de som arbetar här är redan vaccinerade, så det är ett litet ingrepp jämfört med att stänga hela samhället, säger Louise Mönster, sjuksköterska och förtroendevald på Rigshospitalet till danska TV 2 Lorry.

Det finns inga direktiv om hur kontrollerna ska gå till. Det får varje arbetsgivare själv bestämma.

– Det beror på att det är stor skillnad på hur arbetsplatserna ser ut, säger Kirstine Vestergård Nielsen, HR- och utbildningsdirektör hos Region Huvudstaden, till TV 2 Lorry.

Om den anställde inte kan visa ett giltigt covidpass riskerar hen att skickas hem från sin arbetsplats utan lön.

Personal kan omplaceras

I Sverige har inte arbetsgivarna den möjligheten.

– Det är ingen lösning vi kan tillämpa i Sverige för vi har inte de verktygen. Vi får jobba med motivation för personalen, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne och fortsätter:

– Det vi kan göra är att omplacera personal som arbetar med extra utsatta patienter inom vård- och omsorg, till exempel patienter som riskerar att fara extra illa om de får covid eller kanske inte har samma skydd av vaccinet på grund av hög ålder eller nedsatt immunförsvar.

Finns det några planer på att göra något sådant?

– Det diskuteras inom regionen. Det finns några regioner som fattat beslut om det här men vi är inte där ännu, säger Eva Melander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.